Of je nu lesgeeft aan leerlingen voor wie Nederlands niet de eerste taal is of aan Nederlandstalige leerlingen in het buitenland… of aan leerlingen die om welke reden dan ook moeite hebben met hun woordenschat, woordmatten zijn altijd handige hulpmiddelen om in de klas te hebben. In het Britse onderwijs zijn deze “word mats” al jaren een enorm begrip en worden ze volop ingezet.
Een woordmat is niet meer of minder dan een gelamineerd papier met hierop een verzameling woorden die qua inhoud bij elkaar gegroepeerd zijn. Contextueel met woorden in de weer om zo de woordenschat te verbeteren – daar is een woordmat goed voor. (Heb je leerlingen die er baat bij hebben? Vergeet dat ook niet op te nemen in hun leerlingpaspoort!)
Het geeft ook een geweldig steuntje in de rug aan ouders die hun kind graag thuis helpen bij het verbreden van hun woordenschat. Zorg dus dat je er een paar klaar hebt liggen tijdens je rapportgesprekken. Ouders kunnen de woordmat thuis gebruiken om bijvoorbeeld met turven bij te houden hoe vaak ze een bepaald woord langs horen komen in alledaagse gesprekken of op TV.
De komende tijd verwacht ik hier op de site nog veel meer woordmatten te verzamelen. De woordkeuze is grotendeels gebaseerd op de Woordenlijst Amsterdamse Kinderen. Er is al eerder veel werk verricht om deze lijst digitaal beschikbaar te maken via DigiWAK, maar ik verwacht op deze site ook uit te wijken naar andere bronnen. Ik hoop dat deze woordmatten nuttig zijn in jouw onderwijs. Laat een reactie achter hoe jij de woordmatten gebruikt in je klas. Succes ermee!
Wat kun je met deze woordmatten?
Ik geef graag een lijstje met suggesties:
- Je kunt een woordmat goed inzetten tijdens het schrijven van een verhaal, zoals bijvoorbeeld via de verhalenberg. Als geheugensteuntje in de klas zijn deze woordmatten van geweldige waarde.
- Je kunt leerlingen samen laten werken door bijvoorbeeld één leerling een woordenboek te geven en de ander een woordmat. Zoek binnen vijf minuten zoveel mogelijk betekenissen op!
- Je kunt middels een bordspel de leerlingen elkaar laten overhoren.
- Je kunt de woorden gebruiken voor het maken van een digitaal prentenboek.
Download hier
-
Woordmat - Gevoelens
-
Woordmat Groep 3 - Richting
Een groep 3 woordmat met woorden over richting. -
Woordmat groep 3 - Figuurlijk taalgebruik
3 Reacties
Janty
juli 14, 2022 op 9:27 amWoordmatten, wat een leuk idee! Ik heb alleen nog niet helemaal door hoe ik woorden kan groeperen. Heb je nog een paar voorbeelden? Ik zie nu alleen die van gevoelens en die is al ingevuld. Dat geeft een beetje een richting aan mijn denken, maar ik kan nog wel wat input gebruiken!
Jaap Marsman
augustus 13, 2022 op 4:02 pmHoi Janty, je hebt helemaal gelijk, ik ben vol enthousiasme met deze pagina begonnen maar heb weinig nieuwe woordmatten toegevoegd… ik beloof beterschap! 🙂
Jaap Marsman
augustus 21, 2022 op 9:59 amLangzaam maar zeker… ik heb er nog ééntje toegevoegd. Deze keer over richtingen (hoe toepasselijk zie ik nu als ik naar je bericht kijk). Hoop dat het helpt. Ik ga er langzaam mee verder, dus kijk gerust over een poosje nog eens.