Of je nu lesgeeft aan leerlingen voor wie Nederlands niet de eerste taal is of aan Nederlandstalige leerlingen in het buitenland… of aan leerlingen die om welke reden dan ook moeite hebben met hun woordenschat, woordmatten zijn altijd handige hulpmiddelen om in de klas te hebben. In het Britse onderwijs zijn deze “word mats” al jaren een enorm begrip en worden ze volop ingezet.

Een woordmat is niets meer dan een gelamineerd papier met hierop een verzameling woorden die qua inhoud bij elkaar gegroepeerd zijn. Contextueel met woorden in de weer om zo de woordenschat te verbeteren – daar is een woordmat goed voor.

De komende tijd verwacht ik hier op de site nog veel meer woordmatten te verzamelen. De woordkeuze is grotendeels gebaseerd op de Woordenlijst Amsterdamse Kinderen (Kuiken & Droge, 2010). Er is al eerder veel werk verricht om deze lijst digitaal beschikbaar te maken via DigiWAK (Stichting DigiWAK, 2011), maar ik verwacht op deze site ook uit te wijken naar andere bronnen. Ik hoop dat deze woordmatten nuttig zijn in je onderwijs. Laat een reactie achter hoe je de woordmatten gebruikt in je klas. Succes ermee!

Wat kun je met deze woordmatten?

Ik geef graag een lijstje met suggesties:

  • Je kunt een woordmat goed inzetten tijdens het schrijven van een verhaal, bijvoorbeeld via de verhalenberg. Als geheugensteuntje in de klas zijn deze woordmatten van geweldige waarde.
  • Je kunt leerlingen samen laten werken door bijvoorbeeld één leerling een woordenboek te geven en de ander een woordmat. Zoek binnen vijf minuten zoveel mogelijk betekenissen op!
  • Je kunt middels een bordspel de leerlingen elkaar laten overhoren.
  • Je kunt de woorden gebruiken voor het maken van een digitaal prentenboek.

Wat kunnen ouders met deze woordmatten?

Het geeft ook een geweldig steuntje in de rug aan ouders die hun kind graag thuis helpen bij het verbreden van hun woordenschat. Zorg dus dat je er een paar klaar hebt liggen tijdens je rapportgesprekken. Ouders kunnen de woordmat thuis gebruiken om bijvoorbeeld met turven bij te houden hoe vaak ze een bepaald woord langs horen komen in alledaagse gesprekken of op tv.

Download

gebruik woordmatten om de woordenschat ontwikkeling te stimuleren en ondersteunen

Bronvermelding

Kuiken, F., & Droge, S. (2010). Woordenlijst Amsterdamse Kinderen. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.
Stichting DigiWAK. (2011). DigiWAK. https://www.digiwak.nl/.