Als schoolleider komt er gedurende een week van alles op je af. Je gaat van overleg naar overleg en je actielijstje wordt steeds langer. Zodra je dan weer bij je bureau aankomt, is de kans groot dat je behoefte hebt aan overzicht. Daarom vandaag een handige weekplanner om je hierbij te helpen.

De weekplanner in actie

De weekplanner is een A3 pdf bestand. Als je dit op A3 print kun je een klein stapeltje klaar leggen. Mijn advies is om dit blad als een onderlegger op je bureau te laten gedurende de week. De planner bestaat uit vier onderdelen:

 1. De grote drie.
 2. Positieve boodschap.
 3. Telefoontjes & Mailtjes.
 4. Deadlines de komende weken.

Deze planner is niet bedoeld voor de grotere domeinen van je organisatie (curriculumontwikkeling, schoolplanning, etc.). Het is bedoeld om je op de korte termijn te helpen met de dagelijkse gang van zaken.

De vier onderdelen uitgelicht

 • De grote drie: Mijn tip hier is om aan het eind van de dag vooruit te blikken. Voordat je op maandag naar huis gaat kijk je alvast naar dinsdag. Welke drie grote dingen moet je echt doen op die dag? Schrijf deze drie dingen op voordat je naar huis gaat. Zo verlies je geen tijd en energie als je de volgende werkdag weer op school komt.
 • Positieve boodschap: In een eerder bericht op deze site voor schoolleiders noem ik het belang om elke dag een positieve boodschap te geven aan één van je teamleden.
 • Telefoontjes & Mailtjes: Houd hier een overzichtje bij van alle belangrijke telefoontjes of mailtjes die deze week de deur uit moeten. Even een berichtje naar het samenwerkingsverband of het bestuurskantoor? Schrijf het hier op zodat je dit niet vergeet.
 • Deadlines de komende weken: Is het tijd om de eerste begroting op te gaan stellen voor het komende kalenderjaar? Of zijn er een paar personeelsleden aan de beurt voor hun functioneringsgesprek? Zorg dat je overzicht houdt en herinner jezelf aan deadlines die eraan zitten te komen.

Evalueer je week

Als fulltime schoolleider is de vrijdagmiddag een heerlijk moment. Het merendeel van de collega’s gaat bijtijds naar huis (het is tenslotte weekend). Het tempo gaat wat omlaag en je hebt tijd om je week af te ronden. Dit is een ideaal moment om je weekplanner van de afgelopen week naast een leeg exemplaar te leggen. Evalueer je week:

 • Is het me gelukt de Grote Drie elke dag af te ronden? Heb ik teveel uitgekozen om te doen? Te weinig?
 • Heb ik genoeg positieve boodschappen in mijn team verspreid? Wie kan ik volgende week uitkiezen?
 • Welke telefoontjes & mailtjes ben ik niet aan toegekomen?
 • Welke deadlines zijn er de komende weken?

Mijn advies is om je oude weekplanners dubbel te vouwen en in een map te bewaren. Het is enorm handig als je een jaarverslag o.i.d. moet schrijven. Je kunt eenvoudig terug duiken in wat je de afgelopen maanden hebt gedaan. Vaak zijn het juist de praktische notities die je maakt waarmee je hersens opgefrist worden. Veel succes ermee!

Download

 • Weekoverzicht A4 
  Een leeg weekoverzicht voor schoolleiders – welke grote drie punten pak je deze week op en wat is er nog meer gebeurd?

Weekplanner voor schoolleiders