Schoolmanagement

Vrijgevigheid loont

Een schoolleider met vrijgevigheid is bereikt meer in de schoolorganisatie

De positie van schoolleider is (samen met die van de leerkracht) de belangrijkste factor voor het succes van leerlingen. Als schoolleider beïnvloedt je de schoolcultuur, stel je de norm en ben je het voorbeeld voor je team. Vandaag kijken we naar het belang van vrijgevigheid, iets wat nauw verbonden is met dankbaarheid.

Het kost geen geld

Bij vrijgevigheid denken we toch al snel aan geld. En dat is zonde, want er zijn zoveel andere manieren om vrijgevig te zijn. Bovenaan het idee van vrijgevigheid staat waardering. Het gaat erom dat je waardering laat zien naar je personeel. En dat doe je sowieso niet met geld, want dat is vluchtig en onpersoonlijk.

Het tonen van vrijgevigheid in je schoolorganisatie is als alle andere kwaliteiten: wat je van je mensen wilt zien, moet je eerst zelf laten zien. Als je wilt dat jouw leerkrachten met waardering en compassie voor de klas staan dan moet je dit zelf ook doen. Zowel naar je personeel als naar jezelf.

Voor de ene schoolleider is het heel natuurlijk om mensen te bedanken. De één is van nature vrijgevig met tijd, kennis en positieve bemoediging. De ander is hier terughoudender in. Vaak overheerst toch nog de Calvinistische inslag: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Tijd om dit te doorbreken want positieve bemoediging werkt! Om je op weg te helpen hieronder een aantal tips en suggesties om mee te beginnen.

Suggesties voor vrijgevigheid buiten de les

  • Het Jaarlijkse Teamuitje. Ik weet het, ik schrijf net dat het geen geld kost, begin ik met een teamuitje. Maar ook een teamuitje hoeft niet duur te zijn. Afhankelijk van de grootte van je team kun je het gewoon redden met een barbecue in de tuin of op het schoolplein. Desnoods neemt iedereen iets mee waardoor de kosten nog meer omlaag gaan. Zorg dat je tijdens dit teamuitje ook een mooie speech hebt. Niet te kort, niet te lang, maar geef iedereen een moment in de spotlight. Zeg waarom je specifiek dankbaar bent dat deze persoon in jouw team zit en welke eigenschappen je zo waardeert. Begin ruim van tevoren met het schrijven van deze speech zodat je er echt iets specifieks van kan maken!
  • Complimenten & Ansichtkaartjes. Al eerder genoemd in de vijf tips voor zichtbaar leiderschap maar het herhalen waard: zoek een manier om elke dag iemand te bedanken. Met volle aandacht iemand bedanken is een ongelofelijk krachtig middel om je waardering uit te spreken.

Suggesties voor vrijgevigheid in de professionele ruimte

  • Autonomie binnen het professionele kader. Binnen jouw school zijn er vast gebieden waar mensen meer autonomie kunnen krijgen. Zoek die grenzen op, bespreek ze en geef je personeel het vertrouwen om binnen die ruimte zelf te handelen.
  • Ruimte voor samenwerking. Wees vrijgevig in het organiseren van collegiale consultatie. De ruimte die je in jouw organisatie inricht om mensen bij elkaar te laten kijken is van enorm belang en zegt impliciet iets over hoe belangrijk jij het leerproces in de klas vindt.
  • Eigenaarschap over zaken. Als er commissies of werkgroepen zijn, geef ze dan jouw volledige steun. Stap zelf niet aan boord, wees vrijgevig met jouw vertrouwen in je mensen. Doordat mensen (mee) kunnen beslissen voelen ze zich gewaardeerd in hun professionaliteit.
  • Vrijgevigheid in tijd: bijvoorbeeld een uitnodiging voor een informeel gesprek. Geld is tijd, wordt er weleens gezegd. Dus andersom is tijd ook geld. Dus als jij tijd voor je mensen vrijmaakt geef je ze in feite geld. Zonder dat het iets kost! Zorg dat je ruimte laat in jouw agenda om af en toe eens een informeel gesprek te kunnen voeren met een teamlid. Als je merkt dat de enige gesprekken die je voert gebeuren tijdens teamvergaderingen of functioneringsgesprekken? Dan wordt het eens tijd om verder te kijken naar manieren om wat ruimte in te bouwen voor meer gesprekken. Jouw teamlid bepaalt het karakter van het gesprek, zij moeten na afloop met een voldaan gevoel naar huis gaan.

Tot slot nog even dit

Investeren in jouw personeel op deze manier leidt tot meer waardering, loyaliteit en tevredenheid. Het zorgt ervoor dat jouw leerkrachten met plezier naar hun werk toekomen. En dat zorgt er weer voor dat jouw leerlingen met meer plezier in de lessen zitten. Op die manier leidt jouw vrijgevigheid tot een sneeuwbal-effect in jouw school. Succes ermee!

Heb jij nog andere manieren waarop jij vrijgevig bent naar je personeel? Laat het weten in de reacties hieronder.

Een schoolleider met vrijgevigheid is bereikt meer in de schoolorganisatieLaat een reactie achter

Lees de voorwaarden hier.