Als schoolleider loopt je agenda over. Of je nu directeur, adjunct-directeur of middenmanager bent: er is altijd een deadline in beeld, een overleg in de agenda of een email van een ouder die al vier dagen op antwoord wacht. Zichtbaar zijn in je eigen school? Dat komt na dit telefoontje …

Herkenbaar? Ik denk het wel: schoolleiders hebben het druk. De dagen vullen zich met allerlei activiteiten, van teamvergaderingen tot jaarplanningen en alles wat er tussendoor komt … en in die drukte vergeet je dan wel eens waar we eigenlijk werken: op een school. Met leraren en leerlingen. Die zich afvragen of je er nog wel werkt, want ze zien je nooit (een goeie weekplanner voor jezelf helpt al behoorlijk!).

Om dit tegen te gaan vandaag een vijftal tips voor verhoogde zichtbaarheid van de schoolleiding. Desnoods plan je het in je agenda in. Klinkt rigoureus, maar als het nodig is, dan is het nodig. En zichtbaar zijn is enorm belangrijk.

Tip 1: Loop elke dag een rondje door je school, het liefst meermaals!

Ook al erkent iedereen het belang van de schoolleiding, mensen hebben het zelf ook heel druk. Leraren hebben een berg planning, correctie & administratie weg te werken naast hun lesgevende taak. Tel daar eventuele commissies en werkgroepen bij op en je snapt waarom sommige leraren denken dat ze hun lunchpauze beter in hun klas door kunnen brengen.

Zie jezelf daarom als een rondreizende marktverkoper. Hoe graag mensen je ook iets vragen, hun eigen prioriteiten staan bovenaan het lijstje. Maar geheid als ze je zien dat ze dan denken: “O, nu ik je zie …”

Meestal zijn dat soort geluiden het begin van enorm positieve, belangrijke gesprekken waarmee mensen zich meer verbonden voelen met de school. Ze voelen zich gezien door hun leidinggevende en ze kunnen gelijk aan de slag met hun vragen of opmerkingen.

Het kost je een kwartiertje/halfuur per dag, maar het scheelt je een hoop ellende achteraf. Mensen vinden het fijn om gezien te worden en je bent gelijk ook zichtbaar voor hen. Winst aan beide kanten!

Tip 2: Stuur een bedankberichtje

Of het nu een kaartje is, een post-it, een briefje, een ansichtkaart of een email … als iemand iets heeft gedaan waar je dankbaar voor bent, laat het dan ook horen. Niet alleen een “Goed gedaan!” opmerking terwijl je je tas aan het inpakken bent. Maar een echt bedankje. Geloof me, het doet wonderen.

Uitdaging voor jezelf? Probeer elke dag iemand anders te bedanken. Word je zelf ook scherper van, je moet nog meer op de positieve dingen gaan letten. En die geven je ook weer energie.

Tip 3: Zorg dat je zichtbaar bent tijdens pauzes

Ik weet het. Je hebt ook recht op pauze. En die moet je ook zeker nemen, want het energieniveau van de schoolleider bepaalt in grote zin het energieniveau van de algehele organisatie. Mensen kijken naar je en pikken onbewust op hoe je je voelt. Maar tegelijkertijd zijn leraren beperkt beschikbaar. Voor schooltijd zijn ze druk om de lessen klaar te hebben, zodat ze een dag lang met de leerlingen aan het werk kunnen. Na schooltijd moet er opgeruimd, nagekeken en voorbereid worden.

Tussendoor zijn de momenten waarop ze graag even willen ontspannen. En tja, als je ontspant, komen de vragen en ideeën los. Dus het is enorm belangrijk dat je als schoolleider zichtbaar bent in de pauzes. Of je loopt even mee met pleinwacht, of je zit in de personeelskamer. Je luncht gezellig met je collega’s mee of je eet achteraf als er veel gesprek los komt. Op deze manier zien mensen je ook als teamspeler en sta je sterker tussen je team.

Tip 4: Toon respect. Altijd.

De reputatie en zichtbaarheid van een schoolleider zijn sterk met elkaar verbonden. Je hoeft het maar één keer verkeerd te doen en het blijft je voor lange tijd achtervolgen. Die ene keer dat je tegen een leraar uit je slof schoot? Geloof me, dat vergeet die leraar niet snel. Ook als het “vergeten en vergeven” is, dan nog zal het tijd nodig hebben. Je moet daarom pogen je altijd met alle respect opstellen naar de mensen in je organisatie, je hebt daarin de grootste voorbeeldrol in de hele school. Wees er dus zuinig op want die invloed kun je ook aanwenden om dingen gedaan te krijgen.

 Tip 5: Je bent er vanaf het begin van de dag, je bent er aan het eind van de dag.

Slecht nieuws. Als schoolleider moet je zorgen dat je als één van de eerste op school bent. En als één van de laatste vertrekt. Net zoals we van een leraar verwachten dat die op tijd op school is en de leerlingen verwelkomt in het lokaal. Zo ben je ook degene die het team verwelkomt in de school. Voordeel hiervan is wel dat je in de vroege ochtenduren zoveel gedaan krijgt en eind van de middag ook. Het vereist een andere energieverdeling door de dag heen, maar het is de beste manier om zichtbaar te zijn voor je team. Je zet de sfeer en de toon, elke dag opnieuw!

Geheugensteuntje

Als geheugensteuntje kun je deze vijf tips downloaden als pdf op A5-formaat. Print ’t uit en plak het in je agenda. Zo word je er elke dag op het juiste moment aan herinnerd. Veel succes ermee!

Download

vijf tips voor zichtbaar leiderschap in de school