Een belangrijke verantwoording in veel scholen is de klassendienst. Wekelijks zijn er (meestal) twee leerlingen die tijdens schooltijd én kort daarna helpen met verschillende klusjes.

Klassendienst is iets wat in de meeste klassen op weinig weerstand stuit. Natuurlijk zijn er altijd leerlingen die het met meer verve en enthousiasme doen. Stiekem is het een heel handig moment voor jou als leerkracht om ook een band op te bouwen met verschillende leerlingen die je normaal niet zo veel spreekt. Het is een ideaal moment voor een “praatje pot” of voor een “hoe is het met jou” gesprekje. Soms is het even schipperen met de zwemles, voetbaltraining of andere naschoolse praktijken, maar het is het zeker waard om al je leerlingen te laten rouleren in dit systeem.

“Die klassendienst is toch geen kinderarbeid?”

In dezelfde zin als dat “je kamer opruimen” geen kinderarbeid is, is klassendienst dat ook niet. Het is een kleine manier waarmee leerlingen een verantwoordelijkheid dragen voor hun directe omgeving waar zij gebruiker van zijn.

Ook al sneuvelen er soms wat plantjes door teveel water, of ziet je whiteboard er na afloop meer uit als een wazig lichtgrijs vlak… het is het waard omdat de kinderen leren dat ze een onderdeel zijn van de school en de schoolomgeving.

Download

  • Klassendienst Takenlijst A4 
    Een verzameling taken die in jouw klas door de klassendienst uitgevoerd kan worden. Kies zelf welke je inzet en welke niet.

een goede takenlijst voor je klassendienst