Lespraktijk

Takenlijst voor de klassendienst

een goede takenlijst voor je klassendienst

Een belangrijk verantwoording in veel scholen is de klassendienst. Wekelijks zijn er (meestal) twee leerlingen die tijdens schooltijd én kort daarna helpen met verschillende klusjes.

Klassendienst is iets wat in de meeste klassen op weinig weerstand stuit. Natuurlijk zijn er altijd leerlingen die het met meer verve en enthousiasme doen, maar stiekem is het een heel handig moment voor jou als leerkracht om ook een band op te bouwen met verschillende leerlingen die je normaal niet zo veel spreekt. Het is een ideaal moment voor een “praatje pot” of voor een “hoe is het met jou” gesprekje. Soms is het even schipperen met de zwemles, voetbaltraining of andere naschoolse praktijken, maar het is het zeker waard om al je leerlingen te laten rouleren in dit systeem.

“Die klassendienst is toch geen kinderarbeid?”

In dezelfde zin als dat “je kamer opruimen” geen kinderarbeid is, is klassendienst zijn dat ook niet. Het is een kleine manier waarop we leerlingen een verantwoordelijkheid dragen voor hun directe omgeving waar zij gebruiker van zijn.

Ook al sneuvelen er soms wat plantjes door teveel water, of ziet je whiteboard er na afloop meer uit als een wazig lichtgrijs vlak. Het is het waard omdat de kinderen leren dat ze een onderdeel zijn van de school en de schoolomgeving.

Deze PDF kan alleen nog maar groeien

In dezelfde stijl als het vorige bericht over het whiteboard, wil ik iedereen uitdagen om met nuttige klassendienst taken te komen. Deze PDF kan dan in de loop van de tijd alleen maar verder groeien totdat deze allerlei taken bevat.

In de huidige vorm denk ik dat het een goede start geeft (het was voor mijn klassendienst altijd genoeg). Maar het lijkt me ontzettend leuk om deze samen met jullie, de lezers, verder te laten groeien. Kijk er daarom eens goed naar en geef hieronder je suggesties.

Download hier:

een goede takenlijst voor je klassendienst    Laat een reactie achter

    Lees de voorwaarden hier.