Lespraktijk

Een prikbord als “Display board”: Voorzetsels

Kleed je lokaal kleurrijk en creatief aan en zet voorzetsels in als functioneel hulpmiddel in je klas

Een prikbord in de klas. Wat doe je ermee? De ene leerkracht gebruikt het als tentoonstelling waar soms vijf maanden lang dezelfde tekeningen hangen. Een ander gebruikt het als persoonlijk administratiebord. Weer een ander gebruikt het actief als onderdeel van de leeromgeving. Je kunt er ook functioneel je klas mee inrichten. In dit bericht kijken we naar voorzetsels, hoe je deze op een leuke manier tentoon kunt stellen in je klas. Een geheugensteuntje voor je leerlingen en een stukje vrolijkheid in je klas.

De Engelstalige wereld maakt er al jaren een sport van: display boards. Ofwel: kleurig ingerichte prikborden die functioneel gebruikt worden in de klas. Niet alleen als expositie, maar ook om begrippen te verankeren en het leerproces te ondersteunen. Een korte zoektocht op Google naar “display boards” levert een scala aan mogelijkheden op.

Ik zal de komende maanden deze leerstrategie vertalen naar het Nederlands onderwijs. Waar mogelijk zou ik willen adviseren dat je een groot prikbord in je klas hiervoor gebruikt. Als dat niet lukt, dan kan je het ook op een kale muur voor elkaar krijgen. Voor het document van vandaag kun je zelfs het raam gebruiken (staat erg leuk!).

Pinterest staat vol met ideeën over dit soort display boards. Zowel voor het PO als het VO: het is voor alle leeftijden. In het Engels zijn er zelfs boeken te koop over hoe je voor verschillende vakken deze displays kan maken.

Jouw klaslokaal is iets waar je plezier uit moet halen (je zit er immers het merendeel van de dag) en waar je leerlingen een uitdagende leeromgeving moeten vinden. Display boards helpen jou om hier stappen in te zetten.

Voorzetsels op een prikbord

Het eerste display-board pack dat ik hier aanbied gaat over voorzetsels. Je kunt zelf kiezen welke “wolkjes” je ophangt op basis van de leeftijd waar je les aan geeft. Voorzetsels als “gedurende” en “wegens” hoef je misschien nog niet aan te bieden in groep 4. Al kan het geen kwaad om leerlingen aan te leren dat voorzetsels niet alleen maar “kast-woorden” zijn.

Download hier:

Vergeet niet de geprinte en geknipte materialen te lamineren, je kunt ze dan eenvoudig opnieuw gebruiken.

Mocht je hier enthousiast over zijn geworden en heb je een prachtig display in je lokaal, post hieronder dan je bericht hierover. Of laat een reactie achter op de Facebook groep met daarin een foto van je lokaal. Ik ben benieuwd!

voor klasdecoratie kun je ook je prikbord inzetten voor onderwijs om voorzetsels uit te leggen    Laat een reactie achter

    Lees de voorwaarden hier.