Over Leren Leuker Maken (LLM)

Waar ik voor sta

Leren

Leren = Ontwikkeling bij jezelf en bij jouw leerlingen

Een leven lang leren is het motto van onze overheid in hun visie op onderwijs. Over deze visie is al veel gezegd en geschreven – een leven lang leren betekent dat we onze leerlingen niet alleen iets meegeven voor hun schooltijd, maar voor de rest van hun leven. En het betekent ook dat wij als leerkrachten en schoolleiders een leven lang leren en in ontwikkeling zijn.

Leuker

Leuker = Het plezier in het onderwijs

Een krachtige leerbeleving heb je alleen als je plezier hebt in wat je doet. Of dat nu is in het ontwerpen van een les, het opzetten van een studiedag of het evalueren van een activiteit met jouw klas. Hoe leuker jij het onderwijs weet te maken, hoe meer plezier en voldoening jij, je teamleden en jouw leerlingen hebben.

Maken

Maken = Ontwerper, de rol van de leerkracht/manager

Als leerkracht of schoolleider ben je niet passief aanwezig, maar actief in beweging. Je maakt en ontwerpt leermomenten met elkaar en kunt voor een groot deel jouw eigen creativiteit kwijt in het onderwijs.

Voor wie is deze site?

Deze site is voor alle mensen die in het onderwijs werken en het graag over onderwijs hebben. Of je nu lesgeeft of schoolleider bent. Als ik met mensen op school praat over de waarde van onderwijs hoop ik natuurlijk zaken te horen als handelingsgericht werken, leeropbrengsten, veilig klimaat, etc. Maar ik hoop vooral te horen dat ze het leuk vinden om op een school te werken. Dat het leuk is om in het onderwijs te werken. Met kinderen, tieners, collega’s, ouders.

De andere zaken volgen later. Je moet je goed voelen om je werk goed te kunnen doen. Maar in de dagelijkse gang van zaken wordt dan nog wel vergeten. Dat we allemaal ooit gedacht hebben: lesgeven, dat lijkt me leuk. Daarom heb ik deze website opgericht, om terug te gaan naar de kern. Naar wat het onderwijs nou zo leuk maakt. En dat zijn voor mij persoonlijk heel verschillende dingen, net als dat ze verschillend zijn voor jou. Maar in de kern gaat het erom dat we de zaken versimpelen, ruimte maken voor het creatieve en dat we vooral onszelf kunnen zijn. Alleen dan kunnen we echt het verschil maken in een school. En kunnen we aan het eind van de dag met voldoening naar huis. Samenwerken, verbinding maken. Bruggen bouwen. En zorgen dat de school elke dag een stukje leuker en beter wordt. Daarom plaats ik regelmatig materialen op mijn site of schrijf ik een uitgebreid artikel (bijvoorbeeld over differentiatie), om jou daarbij te helpen. Hoe leuk is dat?

Over de mens achter lerenleukermaken.nl

Jaap Marsman - of in ieder geval een illustratie van mij!Jaap Marsman is al meer dan twintig jaar werkzaam in het onderwijs. Eerst als leerkracht, later als intern begeleider en school manager. Zowel in het primair onderwijs als in het voortgezet onderwijs, zowel in het nationaal als het internationaal onderwijs. Met zijn brede ervaring kijkt hij tegen een school aan en denkt dan: waar kan het beter. En waar dan ook, de belangrijkste motor in een school is altijd het team. Zij maken het verschil. Elke dag weer.

Vragen over LLM

Heb je een vraag voor Jaap? Kijk eens naar de veel gestelde vragen. Als je het antwoord daar niet vindt kun je altijd contact opnemen. Dit kan bijvoorbeeld als je een suggestie wilt doen voor een werkblad. Maar het kan ook als je om een andere reden wat van je wilt laten horen. Altijd leuk!

Waarom een eekhoorn?

Eekhoorn met nootje

In de zoektocht naar een aantrekkelijke website heb ik gekeken naar een speels element waar ook een boodschap in zit. De keuze is gevallen op de eekhoorn. De eekhoorn heeft alle kwaliteiten die ik waardeer: speelsheid aan de ene kant en doordacht handelen aan de andere kant. Met zorg en aandacht bereid een eekhoorn zich voor op de winter, maar wie wel eens een eekhoorn in het bos heeft gezien (of in het Central Park in New York) weet ook dat het razend nieuwsgierige beestjes zijn.

 

 • Beantwoord
  Hester Vissia
  februari 28, 2018 op 7:31 pm

  Jaap, wat een superleuke site! Iedereen in het onderwijs zou dit moeten zien! Ik ga hem in ieder geval voor je delen! Enne… leuk dat je zo toch op Facebook komt 😉

 • Beantwoord
  Stien
  februari 14, 2020 op 12:16 pm

  Dag Jaap

  Graag zou ik weten wie het document “Hoe gaat het in de groep” heeft opgesteld. Deed u dit aan de hand van het boek van Kees Van Overveld of komt deze lijst van Kees Van Overveld zelf? (Ik verstuur mijn vraag via deze weg, daar het contactformulier niet werkt.)

  Met vriendelijke groet

  Stien

  • mm
   Beantwoord
   Jaap Marsman
   februari 16, 2020 op 8:01 am

   Hoi Stien, ik moet dan even heel diep graven. Het is jaren geleden opgesteld uit een verzameling Tweets tussen mijzelf en Kees. Ik heb dus zaken gebruikt uit zijn presentaties & boek en daar mijn eigen lijst met vragen die ik al jaren gebruik aan toegevoegd.

   Toen ik LLM begon heb ik de layout opgeknapt, Kees z’n toestemming gevraagd en vervolgens de lijst gepost.

   Is dat voldoende antwoord op je vraag? Ik hoop dat je de lijst nuttig vindt!

 • Beantwoord
  Stien
  maart 1, 2020 op 11:10 am

  Dag Jaap

  De lijst is zeer bruikbaar! (Ik was op zoek naar een correcte bronvermelding.)

  Hartelijk dank.

Laat een reactie achter

Lees de voorwaarden hier.