In veel gesprekstrainingen wordt er geoefend met een rollenspel. Natuurlijk is dat belangrijk: in een veilige omgeving kun je op die manier een strategie of vaardigheid rustig uitproberen op een welwillende medecursist. In de werkelijkheid gaat het vaak anders. Vandaag daarom twee tips die je in kunt zetten als het er emotioneel aan toegaat in een gesprek.

1. Gevoel komt van rechts

In gesprekken kun je soms heel snel voelen dat er iets niet helemaal lekker zit. Mensen zijn kortaf of reageren juist zeer emotioneel. Benoem dat gevoel en vraag of het goed zit.

Vervolgens hoef je vaak niets anders te doen dan achterover te leunen. Waarom? Eenvoudig, gevoel komt van rechts dus heeft voorrang. Om tot een goed gesprek te komen moeten eerst alle emoties opgeruimd worden. Dat betekent soms dat het er heftig aan toe kan gaan in een gesprek en dat er veel tijd nodig kan zijn om de lucht te klaren. En daar is helemaal niets mis mee. Als je echt iets wilt bereiken in een gesprek moeten emoties namelijk opgeruimd zijn, zodat mensen weer met meer verstand naar de dingen kunnen kijken. Het is daarom ook belangrijk dat je in een gesprek ook niet in de weerstand of verdediging schiet als mensen hun emoties uiten. Je hoeft helemaal niet te zeggen of je het ermee eens of oneens bent. Alleen instemmend knikken of “OK” zeggen is genoeg. Als mensen stil vallen kun je ook rustig vragen of er nog andere dingen zijn die ze dwars zitten. Probeer op deze manier alle gevoelens uit te vragen die er bij mensen spelen. Pas daarna is er namelijk ruimte om naar de inhoud van het gesprek te gaan.