Lespraktijk

Jaarplanner per schoolvak

Jaarplanner per schoolvak - Houd een beetje grip op het schooljaar (Featured)

Een beetje overzicht helpt ons allemaal. Daarom kan het handig zijn om per schoolvak een planner te maken. Natuurlijk laat de schoolmethode je al zien welke planning ideaal is, maar geen school én klas is hetzelfde. Gebruik daarom deze planner om jezelf wat rust te bezorgen.

Hoe je per schoolvak kan plannen

De planner is ingedeeld in meerdere vakken:

 • Datum: Vul hier de datum in waarmee de week begint. Dit helpt je om vakanties niet mee te rekenen in je planning (iets wat vaker gebeurt dan je denkt…).
 • Week #: Vul hier het weeknummer in zoals het in je agenda staat.
 • Lesweek: Vul hier de lesweken in die je dit schooljaar hebt. Controleer de jaarkalender van de school en tel het aantal lesweken op. Meestal zit dit rond de 40, maar elk jaar verschilt ‘t wel weer een beetje.
 • Bijzonderheden: Eventuele feesten, activiteiten en evenementen vul je hier in. Op die manier weet je precies of je lesuitval kan verwachten door bepaalde feestdagen.
 • Lesdoelen & Onderwerp: Noteer hier kort en krachtig je lesdoelen en het onderwerp dat je in die week behandelt. Noteer eventueel welke pagina’s uit welke methode je hier verwacht te gebruiken.
 • Notities: Extra ruimte voor andere zaken.

Het is erg handig om deze jaarplanners allemaal te printen en in je klassenmap te bewaren. Op die manier kun je namelijk gemakkelijk met pen wat aantekeningen maken gedurende het schooljaar.

Ik heb bewust geen gedeelte gemaakt voor evaluatie. Deze kan je natuurlijk zelf nog wel toevoegen. De reden is dat ik denk dat dit document niet echt de beste plek is om je lessen te evalueren. Dat kan op andere manieren, maar je kan het Notitie-gedeelte wel gebruiken om je eindoordeel te noteren. Bijvoorbeeld of deze les wel op de juiste plek in het jaar stond. Dat helpt je weer in het volgende jaar om jou of je collega een stukje beter les te laten geven.

Download hier:

Jaarplanner per schoolvak - Houd een beetje grip op het schooljaar • Beantwoord
  angelique carlo
  september 23, 2018 op 4:47 am

  Ik kan de jaarplanner niet downloaden

  • mm
   Beantwoord
   Jaap Marsman
   september 24, 2018 op 8:41 pm

   Hoi Angelique, er was even iets misgegaan met de download. Het moet nu weer werken!

 • Beantwoord
  Jessica van Leeuwen
  juni 27, 2021 op 10:51 pm

  De download werkt helaas (weer) niet…

  • mm
   Beantwoord
   Jaap Marsman
   juli 5, 2021 op 4:27 am

   Beste Jessica, excuus hiervoor! De website heeft een update gekregen en daardoor waren alle downloads helaas “kapot”. Ik heb de links overal aangepast dus als het goed is werkt alles weer naar behoren. Mocht je nog tegen problemen aanlopen hoor ik het graag,

   Groeten,

   Jaap

Laat een reactie achter

Lees de voorwaarden hier.