Het honderdveld: een ideaal hulpmiddel om je rekenonderwijs te ondersteunen in de middenbouw van de basisschool. Het is ook in de hogere groepen goed in te zetten, bijvoorbeeld voor het aanleren van priemgetallen.

Wat kun je met een honderdveld?

De rekenmethodes in Nederland beginnen steeds meer in te zien dat een goede visuele ondersteuning enorm helpt om rekenvaardigheden te oefenen. Ik ben zelf een groot fan van de kleurrijke, visuele leeromgeving die je in sommige klaslokalen vindt. Het honderdveld is hier een perfecte aanvulling voor.

In feite is het niets meer dan een groot vierkant veld van 1 tot 100. Je kunt er verschillende opdrachten bij geven:

  • Laat kinderen de systematiek van herhaald optellen en de tafels ontdekken. Je kunt op deze manier mooie patronen laten ontstaan.
  • Plus- en minsommen over het tiental heen worden opeens wel heel erg duidelijk.
  • Geef ze een “raadselblad” (Bijvoorbeeld: 1 + 1 = 2. 2 + 1 = 3. 3 + 2 = 5. 5 + 3 = 8. 8 + 5 = enz.) waarbij ze de systematiek moeten ontdekken. Welke rekenpuzzel zit er verstopt in het honderdveld?
  • Verstop er een figuur in. Bijvoorbeeld een eenvoudige kerstboom, maar ze kunnen die met kleurtjes vinden. Laat ze voor elkaar dit soort puzzelbladen maken.

Zo zie je, een honderdveld is niet alleen bruikbaar voor de zwakke rekenaar, maar het geeft mogelijkheden voor elk niveau. Je kunt een gekopieerde stapel klaar leggen in je lokaal en je leerlingen kunnen hier zelf gebruik van maken waar nodig. Het is een handig hulpmiddel om ook in je gereedschapskist te stoppen voor op je digibord.

Hoe dan ook: het honderdveld geeft enorm veel mogelijkheden om je onderwijs visueel leuker en uitdagender te maken. Veel plezier ermee!

Download

  • Honderdveld A4 
    Een leeg honderdveld. In te zetten tijdens de rekenles als steunmiddel.
  • Honderdveld Tafels A4 
    Een pakket met 12 honderdvelden – elke tafel krijgt een eigen pagina. Wat valt er op?

Het honderdveld - Een handig hulpmiddel voor beter rekenonderwijs!