Lespraktijk

Het honderdveld

Het honderdveld - Een handig hulpmiddel voor beter rekenonderwijs!

De werkbladen staan al een poosje op de website, maar ik heb er nog niet heel veel aandacht aan geschonken. Daarom vandaag even iets meer uitgediept: het honderdveld. Een ideaal hulpmiddel om je rekenonderwijs te ondersteunen in de middenbouw van de basisschool. En ook in de hogere groepen goed in te zetten – bijvoorbeeld voor priemgetallen.

Wat kun je met een honderdveld?

De rekenmethodes in Nederland beginnen steeds meer in te zien dat een goede visuele ondersteuning enorm helpt om rekenvaardigheden te oefenen. Ik ben zelf ook een grote fan van de kleurrijke, visuele leeromgeving die je in sommige klaslokalen vindt. Het honderdveld is hier een perfecte toevoeging op.

In feite is het niets meer dan een groot vierkant veld van 1 tot 100. Je kunt er verschillende opdrachten bij geven:

 • Laat kinderen de systematiek van herhaald optellen en de tafels ontdekken. Je kunt op deze manier mooie patronen laten ontstaan.
 • Plus- en minsommen over het tiental heen worden opeens wel heel erg duidelijk.
 • Geef ze een “raadselblad” (Bijvoorbeeld: 1 + 1 = 2. 2 + 1 = 3. 3 + 2 = 5. 5 + 3 = 8. 8 + 5 = enz.) waarbij ze de systematiek moeten ontdekken. Welke rekenpuzzel zit er verstopt in het honderdveld?
 • Verstop er een figuur in. Bijvoorbeeld een eenvoudige kerstboom, maar ze kunnen die met kleurtjes vinden. Laat ze voor elkaar dit soort puzzelbladen maken.

Zo zie je, een honderdveld is niet alleen bruikbaar voor de zwakke rekenaar, maar het geeft mogelijkheden voor elk niveau. Je kunt een gekopieerde stapel klaar leggen in je lokaal en je leerlingen kunnen hier zelf gebruik van maken waar nodig. Het is een handig hulpmiddel om ook in je gereedschapskist te stoppen voor op je digibord.

Hoe dan ook: het honderdveld geeft enorm veel mogelijkheden om je onderwijs visueel leuker en uitdagender te maken. Veel plezier ermee!

Download hier:

Het honderdveld - Een handig hulpmiddel voor beter rekenonderwijs! • Beantwoord
  deborah
  december 8, 2018 op 3:28 pm

  hallo! ik ben thuismama en geef mijn kinderen les. Dit is een erg fijne site, ik kijk mijn ogen uit en de printer werkt nu lustig door!
  Bedankt voor de leuke tips en downloads!!

 • Beantwoord
  drs. Henk Boonstra
  november 30, 2022 op 9:55 pm

  Ben je beneuwd wat anderen van het honderdveld vinden? Ga dan naar artikel 32 op onderstaande website:

  https://henkboonstra.blogspot.com

Laat een reactie achter

Lees de voorwaarden hier.