De vakantie komt eraan, het wordt buiten warmer en het merendeel van het schooljaar is achter de rug. Tijd om te ontspannen, terug te kijken op het afgelopen schooljaar, de laatste voorbereidingen treffen voor de komende weken en alvast vooruit te kijken naar het volgende schooljaar. In je werk als leerkracht of schoolleider ben je eigenlijk altijd wel een beetje met school bezig. Daarom in dit bericht een aantal suggesties om de energie weer terug te brengen in je leven.

Tijdens het werkende leven

Er zijn eigenlijk maar drie dingen enorm belangrijk tijdens het werkende leven om de balans voor jezelf te bewaken en je energie op peil te houden:

 • Beweging
 • Voeding
 • Slaap

We weten allemaal hoe belangrijk gezond eten, hoe je elke dag minimaal een half uur moet bewegen en hoe belangrijk genoeg slaap is.

Veel mensen proberen heel enthousiast ergens mee te beginnen om hun leven te beteren. Maar dan is er een ouderavond of een late vergadering en dan valt het schema in duigen. Weg goede voornemen, want als het één keer niet lukt dan is het voorbij. Gek he? Terwijl we tegen onze leerlingen zeggen “probeer het morgen opnieuw!” werkt het met onze eigen goede voornemens toch vaak anders.

Realiseer dat je elke dag opnieuw kunt beginnen. Met kleine stapjes kom je een stuk verder. En als je soms een stapje terug doet? Dan zet je die de volgende dag weer vooruit.

Creatieve tijd voor jezelf

Je moet tijd hebben waarin je creatieve activiteiten doet die “niemand” ziet. We moeten in ons werk al vaak dingen maken waar onze creativiteit voor aangesproken wordt. Het gevaar is dat je uitgeblust en opgebrand raakt. Daarom moet je ook activiteiten hebben die je verder met niemand deelt, maar die voedend zijn voor jezelf. Voorbeelden van dingen die je energie kunnen geven:

 • Schrijven van gedichten, verhalen, ideeën en gedachten
 • Tekenen, schilderen, boetseren, doedelen
 • Fotografie
 • Scrapbooking, bullet journalling

En wat als je dat lijstje ziet en je denkt “Dat kan ik allemaal niet”? Des te beter. Want het gaat erom dat je namelijk dit ook aan niemand laat zien, dus je hoeft het helemaal niet te kunnen. Zoek eens op internet of je iets kan vinden hoe je hiermee kan beginnen. Zoek een kamer in huis waar je niet gestoord wordt, doe de deur dicht, zet wat muziek aan en probeer ’t eens. Al is het maar één keer per week!

Hoe laad jij je batterij weer op?

Verschillende landschappen opzoeken

Er even uit. Dat kan soms zo’n verschil maken. Denk aan een weekendje weg, het kan voelen alsof je een week op vakantie bent geweest. Voor je creativiteit en energie is het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende gebieden te zien. Dus water, bergen, bossen, heide. Elk natuurgebied heeft weer iets anders in zich en voedt je op een andere manier. Probeer daarom door het jaar heen verschillende uitstapjes te regelen, van de Ardennen tot aan Zeeland, van de Drentse hei tot de Limburgse heuvels, in de Benelux zijn zoveel mooie plekjes te vinden. Het hoeft niet duur te zijn om de natuur te voelen! Een stevige wandeling in een park in de buurt kan al wonderen doen. Als het regent en waait, des te beter. Regenjas aan en heerlijk uitwaaien!

Lezen

Jezelf blijven ontwikkelen is iets wat je verplicht bent naar je leerlingen (als leerkracht) of naar je personeel (als leidinggevende). Het is daarom enorm belangrijk dat je ook goede non-fictie blijft lezen over je vakgebied. Je mensen en leerlingen verdienen het allerbeste dus door jezelf te ontwikkelen zorg je ook dat je altijd het beste blijft geven dat je kunt. Het geeft energie om jezelf te inspireren met nieuwe ideeën en gedachten en voorkomt dat je teveel in een sleur vast gaat zitten van “doen wat je altijd deed”.

Ontspannen door meditatie

Een andere vorm om weer energie op te doen is door meditatie. Dit kan heel eenvoudig in vijf stappen:

 1. Zoek een rustig moment op een plek waar je niet gestoord wordt.
 2. Ga lekker zitten. Op een stoel of op de grond.
 3. Zet een wekker voor tien minuten.
 4. Doe je ogen dicht en let op je ademhaling. Tel je ademhaling.
 5. Dwalen je gedachten af? Geeft niets. Gewoon opnieuw beginnen met tellen.

Is dat alles? Ja, dat is alles. Meditatie gaat niet om het eeuwige zen-gevoel, maar juist om het laten passeren van gedachten. Het gaat erom dat je wat ruimte creëert tussen je gedachten en jezelf. Dat je je gaat beseffen dat je niet je gedachten bent. Meer niet. Lekker simpel toch? De tien minuten zijn om voor je het weet!

opladen en weer energie krijgen tijdens de vakantie - even geen school