Lespraktijk

Hoogbegaafdheid: Nebraska Starry Night

nebraska starry night hoogbegaafdheid

Plusklassen, extra uitdaging, verschillende soorten scholen, differentiatie aan de boven én onderkant… zomaar een greep uit verschillende termen die een school bezig houden op het moment dat ze vorm gaan geven aan hun onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen. In de serie “HBG” wil ik de komende weken enkele berichten plaatsen rondom dit onderwerp. Vandaag een eerste blik op een instrument dat kan helpen bij identificatie.

In dit bericht refereer ik sterk naar het Ierse/Noord-Ierse beleidsstuk over hoogbegaafdheid. In het bijzonder wil ik vandaag stil staan bij het stuk over de Nebraska Starry Night (Griffin & McKenzie, 1993) dat helpt bij het identificeren van hoogbegaafdheid.

Het formulier

In het Engels is het formulier op de website van de CCEA hier beschikbaar. Ondanks dat het formulier in het Engels is geschreven is het zeer bruikbaar, ook in het Nederlandstalige onderwijs.

Het formulier is in 18 segmenten ingedeeld en met name geschikt voor de onderbouw in het basisonderwijs. Met wat aanpassingen is het ook goed in te zetten in de hogere leerjaren. Het mooie aan dit formulier is de holistische benadering. Dat blijft toch het sterkste element van onderwijs aan jonge kinderen en iets wat op latere leeftijd vergeten wordt als de focus zich meer en meer verlegt naar het cognitieve.

Middels dit formulier heeft de leerkracht/docent een uitstekend “verzamelblad” om een leerling mee te observeren voor kenmerken rondom hoogbegaafdheid (bekijk daarna ook of je jouw leerling als één van deze leerlingen zou typeren). Voor Nederlandse leerkrachten gewend om te werken met het OntwikkelingsVolgModel / ZIEN! is dit wellicht gesneden koek, maar door alles samen te vatten op één A3 is het erg overzichtelijk.

Tot slot

Mijn tip is om dit observatieblad eens twee weken in je klas te leggen en een bepaalde leerling hiermee in de gaten te houden. Welke kenmerken zie je wel, welke kenmerken zie je niet? En welke gedachten maakt dit los bij jou? Uiteindelijk is elk observatiemiddel iets wat informatie geeft over de leerlingen in jouw klas en jou helpt je onderwijs beter vorm te geven. Ik hoor het graag in de reacties hieronder als je dit werkblad handig hebt gevonden!

nebraska starry night hoogbegaafdheid • Beantwoord
  Anne
  februari 11, 2020 op 1:41 pm

  De link werkt niet meer!

  • mm
   Beantwoord
   Jaap Marsman
   februari 16, 2020 op 8:06 am

   Hoi Anne, je hebt gelijk, de CCEA heeft hun website aangepast. De link doet het weer! Bedankt voor het doorgeven!

 • Beantwoord
  Sophie Maes
  april 27, 2021 op 12:44 pm

  Hallo, de link doet het weer niet meer. Is het mogelijk om dit even te checken? Ik ben erg benieuwd naar de lijst… Alvast bedankt, groetjes Sophie

  • mm
   Beantwoord
   Jaap Marsman
   mei 18, 2021 op 12:52 pm

   Beste Sophie, bedankt voor het doorgeven! De link is wederom aangepast en alles zou nu weer moeten werken… voorlopig!

 • Beantwoord
  Jenny
  mei 10, 2021 op 5:36 pm

  Helaas werk de link in jouw bericht niet. Ik zou graag het formulier willen bekijken, kun je de juiste link plaatsen of doorgeven?

  • mm
   Beantwoord
   Jaap Marsman
   mei 18, 2021 op 12:53 pm

   Beste Jenny, bedankt voor het doorgeven! De link is wederom aangepast en alles zou nu weer moeten werken… voorlopig!

Laat een reactie achter

Lees de voorwaarden hier.