We vergaderen wat af in het onderwijs. Een teamvergadering, bouwvergadering, sectievergadering, afdelingsvergadering, managementvergadering… en dat zijn nog lang niet alle vergaderingen die we hebben. Zo zijn er nog de werkgroepen, de activiteiten, de rapporten, de studiedagen, de planningen, de toetsen… voor al deze activiteiten plannen we ook vaak nog een overleg in. Tel daar nog de bijeenkomsten en vergaderingen bij op rondom de leerlingbegeleiding en je begrijpt: een schooljaar zit al snel té vol met allerlei belangrijke vergaderingen.
En toch komt het niet vaak voor dat leerkrachten huppelend naar een vergadering toegaan. Waarom? Om het maar eerlijk te zeggen: de meeste vergaderingen zijn best saai. Als het thema van deze site “leuker leren voor iedereen” is, dan is er toch niets mooiers dan een teamvergadering voor te stellen waarbij er ook iets geleerd wordt?
De vier ingrediënten
Een goede teamvergadering gaat over:
- Leren: denk aan best-practise sharing, welke collega kan iets delen uit zijn/haar onderwijspraktijk?
- Informeren: houd dit kort als het om schoolse regelzaken gaat (dat kan ook per email). Maar denk bijvoorbeeld aan een leuk artikel of spraakmakende stelling.
- Doen: het idee van een vergadering is uitwisseling en actie. Zorg dus dat er actiepunten uit de vergadering naar voren komen.
- Inspireren: is er een mooi moment of bijzondere gebeurtenis geweest op school? Denk aan een bijzondere prestatie van een leerling of een onverwachts mooi resultaat ergens.
Om je op weg te helpen deze vier ingrediënten (LIDI, Leren, Inspireren, Doen & Informeren) te zoeken in jouw vergaderingen heb ik een onderlegger gemaakt die je hieronder kan downloaden. Je kunt deze uitprinten en eens naast de agenda van jouw teamvergadering leggen. Heb je alle vier de ingrediënten voldoende in je teamvergadering gestopt?
Download hier:
Andere ideeën
– Bordsessies van LeerKRACHT: een compleet andere manier om met je team in ontwikkeling te komen.
– Coöperatief Vergaderen van Kagan: een geweldig boek met allerlei werkvormen om jouw vergadering activerend in te richten.
Heb jij nog andere suggesties hoe jij een teamvergadering aanpakt? Laat ze hieronder horen!
Geen reacties